Professional in beeld
Wie ben je en welke functie heb je?
Mijn naam is John Dekker, ik werk al zes jaar als jeugd- & gezinsondersteuner bij het Centrum voor Jeugd en gezin van de gemeente Borsele. Mijn expertise is werken met jongeren.
Hoe ziet een doorsnee werkdag er voor jou uit?
Mijn dag start ik met het checken van WhatsApp en Insta. Ik beantwoord een paar berichten en feliciteer de jongeren die vandaag jarig zijn. Daarna sluit ik op verzoek van de zorgcoördinator aan op een school voor voortgezet onderwijs in Goes. Zij hebben zorgen over een Borselse leerling en vragen mij om mee te denken. Daarna neem ik contact op met de scouting om samen met een jongere mee te kunnen draaien die zaterdag. ’s Middags ga ik op huisbezoek, eigenlijk een wandelafspraak. Sinds COVID-19 ben ik vaker buiten gaan afspreken en vooral het wandelen met jongeren bevalt heel goed. Ik denk dat het komt doordat je elkaar niet aan hoeft te kijken tijdens het gesprek. 's Avonds Jeugdnetwerkoverleg in ’s Gravenpolder. Een Jeugdnetwerk bestaat uit een groep vrijwilligers die wonen of werken in één van de Borselse dorpen. Ze zorgen voor verbinding en leggen contact tussen jong en oud. Dit door te signaleren, samen op zoek te gaan naar oplossingen, te praten over wensen & grenzen, ongewenste situaties te voorkomen en zo nodig aan te pakken.
Met welke vragen kunnen ouders en professionals bij jou terecht?
Jongeren, ouders en professionals kunnen in principe met elke vraag bij mij terecht. Dat gebeurt ook bijvoorbeeld als ik telefoondienst heb voor het CJG. Binnen het team van het CJG ben ik vooral een vraagbaak rondom Social Media en hoe om te gaan met incidenten. Liever voorkomen we dit natuurlijk en kom ik graag preventief in de klas of groep om meer te vertellen over het veilig gebruiken van sociale media.
Wat vind je het leukst aan je werk?
Eén van de mooiste aspecten van mijn werk is jongeren helpen aan bijvoorbeeld een passende bijbaan of sport. Soms staat de jeugdhulp die iemand ontvangt het opgroeien met je leeftijdsgenoten op het dorp in de weg. Door bijvoorbeeld; speciaal onderwijs, de therapie die je volgt of de groepsbehandeling op de zaterdagen. Hoe mooi is het dan als we samen de aansluiting weer vinden bij leeftijdsgenoten op je dorp. Je na het werk of de training nog even kan napraten. Dat soort successen en dat je dat verschil mag maken in iemands leven is toch geweldig!
Welke opvoedvraag kom je vaak tegen en welke tip wil je ouders daarover geven?
Ouders vragen mij vaak of verbieden wel zin heeft. Ze doen het toch wel. Dan leg ik uit dat grenzen stellen zeker zin heeft. Neem bijvoorbeeld alcohol. Jongeren die weten dat zij van hun ouders niet mogen drinken voor hun 18e drinken ook daadwerkelijk minder. Ze gebruiken de regel van hun ouders ook naar hun leeftijdsgenoten door aan te geven dat ze het niet mogen van thuis en laten het bij een paar drankjes. Jongeren ervaren steun naar leeftijdsgenoten door de grenzen die hun ouders stellen.
Wat heb jij in de afgelopen jaren van jongeren geleerd?
Hoe ik online jongerenwerk kan inzetten. Toen ik bij de gemeente Borsele begon wilde ik graag gebruikmaken van sociale media. Van de jongeren zelf heb ik geleerd hoe de verschillende platforms mij kunnen helpen bij het opbouwen van een vertrouwensband. Jongeren delen dingen met mij die ze in het offline contact minder snel doen. Ook ben ik via WhatsApp of een Direct Message makkelijk te benaderen voor jongeren.