Professional in beeld
Wie ben je en welke functie heb je?
Ik ben als jeugd- en gezinsondersteuner werkzaam bij CJG. Ik ben nu inmiddels 5,5 jaar verbonden aan het toegangsteam (de plek waar alle vragen binnenkomen en worden opgepakt). Ik heb een oplossingsgerichte manier van werken, werk vanuit ‘nieuwe autoriteit’ en ik vind het leuk om op een creatieve manier aan de slag te gaan. Dat kan betekenen dat ik bijvoorbeeld een verslag in de vorm van een tekening maak.
Hoe ziet een doorsnee werkdag er voor jou uit?
Geen dag ziet er hetzelfde uit. Ik kan bijvoorbeeld beginnen met een teamoverleg. Daarna ga ik naar een basisschool gaan om samen met ouders, een Intern Begeleider en een jeugdverpleegkundige om de tafel te gaan om een plan te maken voor het ondersteunen van een kind en een gezin. Vervolgens een huisbezoek te hebben waarbij ik ouders ondersteun in de opvoedvragen die ze hebben. En als afsluiting van de dag kan het zijn dat ik nog even naar kantoor ga om wat administratie te doen en met mijn collega af te stemmen hoe we onze contacten met school verder uit kunnen bouwen.
Met welke vragen kunnen ouders en professionals bij jou terecht?
Alle vragen die te maken hebben met opgroeien, opvoeden en de struggles die ouders daarbij hebben, daar kan ik wat mee. Vaak zelf en soms ook door een juiste match te maken met een collega of richting een externe organisatie. Door mijn achtergrond van ‘geweldloos verzet’ en oplossingsgericht werken kan ik ouders echt coachen en begeleiden in omgaan met gedrag wat hun kind laat zien. Daarin is zeker afstemmen tussen ouders onderling een onderwerp wat vaak ter sprake komt en waar ik een stuk in mee kan begeleiden.
Wat vind je het leukst aan je werk?
Op een moment dat ouders mij terug geven dat het plan wat we samen gemaakt hebben ook daadwerkelijk helpt, en dat het meer rust geeft en het weer fijner en gezelliger is thuis, dan word ik daar heel blij van. Het voelt vaak als het vinden van een bepaalde sleutel waardoor ouders weer verder kunnen en waarbij de spiraal in plaats van naar beneden weer naar boven gaat.
Verder vind ik het leukst dat ik zoveel verschillende werkzaamheden heb en dat elke dag er weer anders uitziet.
Welke opvoedvraag kom je vaak tegen en welke tip wil je ouders daarover geven?
Ik kom vaak tegen dat ouders vragen hebben over boosheid van hun kind. Het allerbelangrijkste daarin vind ik dat boosheid er mag zijn, en dat dat als eerste belangrijk is. Wat zegt die boosheid? In plaats van het bestrijden van de boosheid juist zoeken naar wat er nodig is om die boosheid te voorkomen en vooral ook erkenning geven aan het gevoel. En dat is eigenlijk met alle gevoelens zo. Als ik ergens ben en ik hoor een ouder zeggen: je moet niet huilen… Dan heb ik de neiging om te zeggen: wat je ook kan zeggen is: je moet huilen, je bent vast verdrietig.. en als dat even geland is wellicht later nog: hoe zullen we dat samen eens oplossen?